Home
                       The Artist
                    Discography
                  News - Events
                       Music Hall
                            Photos
                           Contact

UNDER CONSTRUCTION

REVIEWS  -LEFTERIS CHRISTOFIS "NOUS ICONS" – BLUE NOTE RECORDS

By Joe Ferrari (JAZZ IMPROV MAGAZINE)

Voices; Mirror’s Reflection; Diavassis; Dream Dance; Bossa Modo; First Touch; Fire Fest.

PERSONNEL:

Lefteris Christofis, electric, acoustic and synthesized guitar, vocals;

Barbara Unger – Wertico, keyboards;

Vangelis Kontopoulos, electric, double electric bass;

Antonis Papoutsakis, congas, djembe;

Paul Wertico, drums, perc;

Nikos Touliatos, marakes, gong and claves.

Greek guitarist Lefteris Christofis new CD Nous Icons contains seven original compositions by Christofis. Mr. Christofis an Athens based musician has been playing the guitar since he was a young boy. This CD his third was made in collaboration with the American drummer Paul Wertico.

Nous Icons is a very personal journey into the sonic hinterlands of this guitarist’s mind.

The CD opens with Voices” a rocking tune featuring the Brazilian flavored vocals of Mr. Christofis and a very funky bass line played by Vangelis Kontopoulos.

“Mirror’s Reflection” is a pretty piece filled with a sunny optimism and lovely interplay between Christofis and his rhythm section.

Diavassis” a mellow exploration features the keyboard of Barbara Unger – Wertico.

“Dream Dance” is a moody soundscape that expresses something about the feeling you get right before you slip off into a deep sleep.

“Bossa Modo” an enchanting bossa nova with a simple melody is quite expressive in Mr. Christofis hands.

“First Touch”, a sweet little ballad written for his son, has a melancholy line and wordless vocals that speaks volumes about a father’s love.

The final piece “Fire Fest” another pleasant melody by Christofis has some great conga work by percussionist Antonis Papoutsakis.

Nous Icons is a CD that will grow on you. At first, it reminded me very much of Pat Metheny but upon further listening I began to hear Mr. Christofis unique voice.

He writes wonderful compositions, evocative of a deep emotional landscape. Check out Nous Icons for a late night listening break, you won’t be disappointed.

------------------------------------------------------------------------------- 

Νέο CD κυκλοφόρησε από την

Βlue Νote Records

NOUS ICONS LEFTERIS CHRISTOFIS

Λευτέρης Χριστοφής: κιθάρες, φωνητικά
Barbara Unger
- Wertico: πλήκτρα
Βαγγέλης Κοντόπουλος: μπάσ
o
Νίκος Τουλιάτος: κρουστά
Αντώνης Παπουτσάκης:
congas
Paul Wertico: ντραμς

Η μουσική σύμπραξη του κιθαρίστα και συνθέτη Λευτέρη Χριστοφή με τον πολυβραβευμένο αμερικανό ντράμερ Paul Wertico οδήγησε στη δημιουργία του τρίτου προσωπικού του άλμπουμ    NOUS ICONS  (“ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ”) το οποίο κυκλοφόρησε   στη διεθνή μουσική αγορά από την ιστορική   BLUE NOTE RECORDS.
           Ο λυρικός κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής είναι το είδος του καλλιτέχνη που μέσα από τη μουσική του μεταφέρει εικόνες, οράματα και σκηνές από τον κόσμο της πραγματικότητας ή της φαντασίας. Κάτι τέτοιο προσδίδουν και οι τίτλοι των μουσικών κομματιών του άλμπουμ όπως Φωνές, Είδωλο στον Καθρέπτη, Διάβασις, Χορός του Ονείρου, Bossa Modo, Το Πρώτο Άγγιγμα, Γιορτή της Φωτιάς ταξιδεύοντας μας, σε τόπους προσωπικούς.
         
Με το μουσικό του έργο, δημιουργεί καλά δομημένες μελωδικές συνθέσεις με ασυνήθιστες ρυθμικές διαθέσεις και ποικιλόμορφα ηχοχρώματα. Modal μελωδίες, καλειδοσκοπικές αρμονίες, λυρικά φωνητικά υποστηρίζονται από την πολυμορφική ρυθμολογία  του αμερικάνου ντράμερ Paul Wertico (seven time Grammy Award winner, Magazine Reader's                                 Poll Winner, Pat Metheny Group, Larry Coryell Trio).
           Η μουσική του Λευτέρη Χριστοφή έχει χαρακτηριστεί ως ένα μουσικό είδος  πέρα από τα σύνορα της της jazz και του fusion….
         
Το “Nous Icons” είναι μία ακουστική jazz fusion απόλαυση με μεσογειακά αρώματα, επιφέροντας ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα το οποίο συνεπαίρνει και ξαφνιάζει τον ακροατή.
         Μία άψογη ηχητικά και καλαίσθητη παραγωγή ντυμένη με τις παιδικές ζωγραφιές του 5χρονου γιού του Σταυραία και την υπογραφή της ιστορικής Blue Note
Records
και των ανθρώπων της.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΡΙΤΙΚΕΣ του “NOUS ICONS” Lefteris Christofis, BLUE NOTE RECORDS

JAZZ & ΤΖΑΖ (τεύχος 151)  Γιώργος Χαρωνίτης

Μετά από δύο προσωπικές και ανεξάρτητης παραγωγής δισκογραφικές παρουσίες («Μυθοπλασία» και «Κάλεσμα» στην ετικέτα Liknos, το 1996 και 1998) ο κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής βρίσκεται με τον τρίτο του δίσκο σε major και διεθνούς εμβέλειας δισκογραφική εταιρία –διαθέτοντας, παράλληλα, και το απαραίτητο μουσικό υλικό αλλά και ένα σπουδαίο, από συνεργατική άποψη, personnel      

      Μιλάμε, φυσικά, για το άλμπουμ Nous Icons” που κυκλοφόρησε στα μέσα του καλοκαιριού με τη θρυλική ετικέτα της Blue Note, πράγμα που (εκ φύσεως και θέσεως εξασφαλίζει διεθνή διανομή και παρουσία.  Είναι καιρός τώρα που έχει φανεί η ανάγκη οι Έλληνες μουσικοί που ασχολούνται με την τζαζ (και τις παρόμοιες μουσικές) να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο, διεθνικό ακροατήριο- για τον απλό λόγο ότι μία τέτοια μουσική δεν μπορεί να κλείνεται σε «εθνικά», όρια και περιορισμούς, ειδικά όταν διαθέτει ταυτότητα και ουσία. Ο Λευτέρης Χριστοφής, ως κιθαρίστας και συνθέτης, διαθέτει αυτές τις ποιότητες. Επιπλέον, έχει σπουδάσει έξω, έχει έναν ήχο μελωδικό και ρευστό που δεν επικεντρώνεται σε ανούσια δεξιοτεχνικά τερτίπια και γίνεται κατανοητός από ευρύτερο κοινό- ανεξαρτήτως προέλευσης ή «ειδικών» μουσικών γούστων …  Επιπροσθέτως, για το Nous Icons, έχει την πολύ ουσιώδη –αν όχι καθοριστική- συνεργασία του Paul Wertico, του Αμερικάνου ντράμερ και περκασιονίστα που θεωρείται κορυφαίος όχι μόνο στη διαχείρηση των ρυθμών και των κρουστών αλλά έχει και τέλεια επίγνωση του τι πραγματικά σημαίνει ο όρος fusion. Και, σ΄αυτό το άλμπουμ, η έννοια fusion αποκτά ουσιαστικό νόημα- δεν είναι μόνο ο ηλεκτρισμός ή η έντονη ρυθμολογία, είναι τα ηχοχρώματα που ο Χριστοφής συνθέτει μέσα από μεσογειακές, τζαζικές, παραδοσιακές και μοντέρνες καταβολές σε ένα σύνολο που προσομοιάζει με ένα ταξίδι του νου (εξ ου και ο τίτλος) σε τοπία που μόνο η φαντασία – ή η μουσική (εξ ίσου καλά)- μπορεί να φτιάξει …. Ένα όμορφο τζαζ άλμπουμ, φιλικό και ρευστό, προορισμένο να δώσει στους ακροατές την δυνατότητα να «φύγουν» μέσα από μια μουσική που δεν περιορίζει –ούτε αυτοπεριορίζεται … Οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί: «Φωνές», «Είδωλο στον Καθρέπτη», «Διάβασις», «Χορός του Ονείρου», «Bossa Modo», «Το πρώτο Άγγιγμα», «Γιορτή της Φωτιάς», …Παίζουν εκτός του Λευτέρη Χριστοφή (κιθάρες, φωνή) και Paul Wertico (ντραμς, κρουστά), οι Βαγγέλης Κοντόπουλος (ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο), και Barbara Unger (πλήκτρα) ενώ συμμετέχουν Αντώνης Παπουτσάκης (κρουστά) και Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).                                                                                                            

ΔΙΦΩΝΟ (τεύχος 119)   Αντώνης Ν. Φράγκος

Το μεγάλο ίσως πρόβλημα των μουσικών που έλκουν συμπάθειες από τη φιούζιον τζαζ είναι ο άνευρος ακαδημαϊκός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το υλικό των επιρροών τους. Έχουμε σύνολα αναφορών σαν τους Weather Report, τους Return, το Forever του Chic Corea – ή σημαντικά φιουζιονίστικα έργα, για παράδειγμα του Miles Davis (Bitches Brew) και του Herbie Hancock (Headhunters) –έχουμε ακόμη μεγάλους μουσικούς, όπως τον Jaco Pastorius και τον Joe Zawinul, αλλά δεν έχουμε σπουδαίους συνεχιστές της σχολής, διότι η συντριπτική πλειονότητα των μουσικών που συνωστίζεται πίσω από τους πρώτους διδάξαντες αναλώνεται σε άνευ ουσίας δεξιοτεχνίες και σε εύληπτα αν όχι πολυφορεμένα μελωδικά μοτίβα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, δίσκοι που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του «κοιτάχτε-να-δείτε-τι-ξέρω-εγώ-από-μουσική» είναι πλέον σπάνιοι και πάντοτε καλοδεχούμενοι. Όπως ο δίσκος του Λευτέρη Χριστοφή: από μικρός, κιθαρίστας σε διάφορες μπάντες -με μουσικές σπουδές σε αγγλικό πανεπιστήμιο και σε επαφή με την αφρόκρεμα των Άγγλων τζάζμεν– και ήδη δημιουργός τριών άλλων άλμπουμ. Στο τελευταίο του, Nous Icons, παρουσιάζει επτά δικές του συνθέσεις συνοδευόμενος από Έλληνες και ξένους μουσικούς: ο Βαγγέλης Κοντόπουλος παίζει διπλό και απλό ηλεκτρικό μπάσο, ο Αντώνης Παπουτσάκης, κόνγκας και djembe, ο Νίκος Τουλιάτος, μαράκες, γκονγκ και claves, ενώ ο ίδιος, ηλεκτρική, ακουστική και σινθεζάιζερ κιθάρα μαζί με φωνητικά. Η Barbara Unger, κίμπορντ και ο γνωστός μας Paul Wertico ντραμς και κρουστά. Ο τελευταίος συνεργάστηκε στην παραγωγή του δίσκου με τον Χριστοφή, το ηχητικό αποτέλεσμα του οποίου αξίζει της προσοχής κάθε απαιτητικού ακροατή. Κιθάρα, μπάσο, κρουστά σε τουλάχιστον τέσσερις συνθέσεις –στην εισαγωγή, Voices, με τα φωνητικά του Χριστοφή, στο λεπτοκεντημένο κιθαριστικό Dream Dance, στο ρυθμικότατο Bossa Modo και τέλος, στο ακουστικό φινάλε Fire Festπαράγουν δείγματα απολαυστικής φιούζιον τζαζ made in Greece.

HITECH  Σπύρος Αλεξόπουλος

Mια σειρά από μελωδικές, ανάλαφρες και φωτεινές ινστρουμένταλ συνθέσεις με παιχνιδιάρικη jazz-fusion διάθεση, μεσογειακό προφίλ αλλά και με λατινοαμερικανικές ηχητικές αποχρώσεις, που υπογραμμίζονται από τα scat φωνητικά, μας προτείνει ο Λευτέρης Χριστοφής στο άλμπουμ του "Εικόνες του Νου". Πρόκειται για το τρίτο άλμπουμ του κιθαρίστα και συνθέτη που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 μετά τα "Kalesma-Lefteris Christofis with British Friends" και "Μυθοπλασία". Τον ίδιο σε ηλεκτρικές, ακουστικές και συνθεσάιζερ κιθάρες συνοδεύουν οι Βαγγέλης Κοντόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο), Αντώνης Παπουτσάκης (congas, djembe), Νίκος Τουλιάτος (marakes, gong, claves), καθώς επίσης ο διάσημος Αμερικανός ντράμερ Paul Wertico (μέλος των Pat Metheny Group και Larry Coryell Trio και αποδέκτης πολλών σημαντικών διακρίσεων) και η Barbare Unger-Wertico στα κίμπορντ. Ο Wertico συνυπογράφει επίσης την παραγωγή του άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε στα στούντιο Sierra της Αθήνας. Ιδιαίτερο αισθητικό τόνο στο εξώφυλλο και στο λιτό συνοδευτικό ένθετο δίνουν οι ζωγραφιές του πεντάχρονου γιου του Χριστοφή Σταυραία.